Artykuły

Liczba artykułów: 198.

Wymienniki węglowodanowe

W diecie osoby z cukrzycą szczególnie ważna jest ścisła regulacja ilości węglowodanów....

Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu otyłości

Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej....

Zalecenia żywieniowe dla kobiet z cukrzycą ciężarnych

Cukrzyca ciężarnych to nietolerancja węglowodanów (cukrów) o różnym natężeniu, która ujawniła się po raz pierwszy w ciąży lub została w tym okresie rozpoznana....

Żywienie dzieci od 1. do 3. roku życia

Po ukończeniu pierwszego roku życia zmniejsza się tempo rozwoju fizycznego dziecka (mniejszy jest przyrost masy ciała i wzrostu)....

Jadłowstręt w anorexia nervosa

Jest to choroba dotycząca najczęściej młodych dziewcząt po okresie pokwitania, związana z brakiem akceptacji wyglądu własnego ciała....

Problemy z jedzeniem w chorobach przewlekłych i ich skutki

Osoby cierpiące na choroby przewlekłe borykają się często z licznymi problemami związanymi z jedzeniem....

Przyczyny otyłości

Do wystąpienia nadwagi i otyłości może prowadzić wiele przyczyn....

Żywienie dzieci i młodzieży podczas pobytu w szkole

Prawidłowe żywienie dzieci w wieku szkolnym jest szczególnie istotne, gdyż znajdują się one w tym okresie w fazie intensywnego wzrostu i dojrzewania....

U kogo można stosować dietę ketogenną?

Dieta ketogenna, tak jak każda metoda leczenia, ma swoje wskazania i przeciwwskazania. Nie da się też wcześniej określić jej skuteczności u konkretnego chorego....

Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe i ich źródła w diecie

Alergenem pokarmowym jest każdy składnik lub składniki pożywienia, wywołujące reakcję nadwrażliwości ze strony układu pokarmowego....

Gluten

Diety bezglutenowe w ostatnich latach zdobywają dużą popularność, a gluten stał się dla wielu osób symbolem diety prowadzącej do różnych schorzeń. Kwestia glutenu w diecie budzi wiele kontrowersji, których rozwianie utrudnia niepełny stan wiedzy na temat wpływu tego białka na stan zdrowia u ludzi....

Mleko i przetwory mleczne

Mleko i przetwory mleczne (MiPM) są tradycyjnym składnikiem diety, spożywanym przez ludzi co najmniej od 8 tys. lat. Zalecenia, by mleko i jego przetwory były składnikiem codziennej diety, można znaleźć w niemal wszystkich oficjalnych wytycznych. Jednocześnie mleko coraz częściej określane jest w mediach jako produkt, który oddziałuje niekorzystnie na nasze zdrowie. ...

Najczęstsze choroby jelit

Choroby jelit, zwane również chorobami dolnego odcinka przewodu pokarmowego, ze względu na różną budowę i stosunki anatomiczne, różnice czynnościowe zadań oraz pewne odmienności objawów stanów chorobowych, dzielimy na:...

Zalecenia żywieniowe dla osób z hipercholesterolemią

Hipercholesterolemia oznacza zwiększone stężenie w osoczu lipoprotein o małej gęstości, czyli LDL....

Żywienie osób starszych

Olbrzymi postęp cywilizacyjny, jaki miał miejsce w XX wieku, przyniósł radykalną poprawę jakości życia ludzi na świecie oraz wydłużył czas jego trwania....

Wybrane choroby układu pokarmowego – biegunka

Biegunką nazywamy stan, w którym dziecko oddaje 3 lub więcej wolnych stolców, lub też 1 płynny stolec z domieszką krwi, śluzu lub ropy w ciągu 12 godzin....

Żywienie sztuczne niemowląt w pierwszym roku życia

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie niemowląt piersią co najmniej do 6....

Żywienie kobiet w ciąży – I trymestr

Prawidłowe żywienie kobiety w ciąży jest jednym z podstawowych czynników zapewniających zdrowie zarówno przyszłej mamy jak i prawidłowy rozwój jej dziecka....

Węglowodany w żywieniu sportowców

Węglowodany są związkami organicznymi składającymi się z węgla, wodoru i tlenu....

Zasady żywienia sportowców

Odpowiedni trening i właściwe odżywianie są niezwykle ważne w utrzymaniu optymalnej kondycji fizycznej....