Artykuły

Liczba artykułów: 198.

Żywienie kobiet w ciąży – II trymestr

Środkowe miesiące ciąży należą do najbardziej spokojnych i przyjemnych dla kobiety....

Karmienie sztuczne niemowlęcia

Najbardziej odpowiednią metodą żywienia niemowlęcia jest karmienie naturalne mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy i kontynuowanie tego sposobu żywienia przez kolejne 6 miesięcy z uzupełnieniem diety według nowych, podanych poniżej zaleceń....

Wywiad – dbaj o linię, dbaj o zdrowie

Początek wiosny to dla wielu z nas okres poważnych postanowień dietetycznych....

Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie....

Prawidłowy rozwój młodego sportowca

Pozalekcyjne zajęcia sportowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem zarówno samych uczniów jak i ich rodziców. Jednak, czy wiemy jak należy zadbać o rozwój młodego sportowca? Nie liczą się tylko wyniki, czas poświęcony na regenerację – kluczowa jest również dieta. Jak o to skutecznie zadbać? Wystarczy wprowadzić do dziennego cyklu kilka podstawowych zasad. ...

Zaparcia

Zaparcia stolca są bardzo istotnym problemem zdrowotnym w wielu krajach na świecie....

Żywienie kobiet w ciąży – III trymestr

Ostatnie 3 miesiące ciąży charakteryzują się bardzo intensywnym wzrostem płodu....

Choroba uchyłkowa jelita grubego

Choroba uchyłkowa jelita grubego jest jednym z najczęstszych schorzeń, które dotyka około 1/3 populacji po 60 roku życia....

Choroby nerek

Rola nerek w organizmie polega przede wszystkim na wydalaniu zbędnych, a częstokroć także toksycznych produktów przemiany materii (np. mocznika), regulowaniu składu płynów ustrojowych i ich objętości, a więc gospodarki wodno-elektrolitowej i tzw. równowagi kwasowo-zasadowej, oraz kształtowaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego....

Rozwój fizyczny dzieci i młodzieży

Postęp medycyny, zwłaszcza ostatnich lat, przyczynia się wydatnie do utrzymania przy życiu każdego dziecka określanego jako dziecko ryzyka ciążowego lub okołoporodowego....

Zasady żywienia

Wpływ diety na powstawanie chorób nowotworowych nie jest jednoznacznie zbadany, mimo ukazywania się wielu publikacji, w tym ze szczegółowymi wskazówkami pt....

Nadciśnienie tętnicze w ciąży

Nadciśnienie tętnicze jest powikłaniem dotyczącym około 5-10% ciąż....

Najczęstsze choroby żołądka i dwunastnicy

Wśród najczęstszych chorób żołądka i dwunastnicy omówiono niżej:...

Od czego zależą wartości cukru

Indeks glikemiczny jest często wykorzystywanym pojęciem w przypadku omawiania zasad żywienia w cukrzycy, a zarazem jednym z najważniejszych. Informuje bowiem o tym, jak szybko rośnie stężenie cukru we krwi po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany. ...

Pokrzywka – łatwo ją rozpoznać, trudniej znaleźć jej przyczynę

Szacuje się, że pokrzywka dotyczy około 20% ogółu populacji....

Pomarańcze jako źródło fitoskładników

Specjaliści badający żywność najczęściej charakteryzują ją, używając terminu wartość odżywcza....

Utrzymanie należnej masy ciała

Do poradni dietetycznej zgłosiła się pacjentka, która ma problemy z utrzymaniem masy ciała....

Alergia u dzieci

Alergia oznacza uczulenie ustroju na określone substancje, będące białkami, wielocukrami lub połączeniem cukrów z białkami, zawarte w pożywieniu lub występujące w otoczeniu człowieka, które po powtórnym przedostaniu się do organizmu wywołują patologiczną reakcję ze strony różnych narządów i układów....

Cukrzyca

Cukrzyca jest przewlekłym stanem chorobowym, którego zespół objawów jest następstwem zaburzeń przede wszystkim gospodarki węglowodanowej w organizmie, ale również wtórnych konsekwencji tego faktu....