Artykuły
Żywienie kobiet w ciąży – II trymestr
Środkowe miesiące ciąży należą do najbardziej spokojnych i przyjemnych dla kobiety....
Karmienie sztuczne niemowlęcia
Najbardziej odpowiednią metodą żywienia niemowlęcia jest karmienie naturalne mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy i kontynuowanie tego sposobu żywienia przez kolejne 6 miesięcy z uzupełnieniem diety według nowych, podanych poniżej zaleceń....
Wywiad – dbaj o linię, dbaj o zdrowie
Początek wiosny to dla wielu z nas okres poważnych postanowień dietetycznych....
Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie....
Prawidłowy rozwój młodego sportowca
Pozalekcyjne zajęcia sportowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem zarówno samych uczniów jak i ich rodziców. Jednak, czy wiemy jak należy zadbać o rozwój młodego sportowca? Nie liczą się tylko wyniki, czas poświęcony na regenerację – kluczowa jest również dieta. Jak o to skutecznie zadbać? Wystarczy wprowadzić do dziennego cyklu kilka podstawowych zasad. ...
Zaparcia
Zaparcia stolca są bardzo istotnym problemem zdrowotnym w wielu krajach na świecie....
Żywienie kobiet w ciąży – III trymestr
Ostatnie 3 miesiące ciąży charakteryzują się bardzo intensywnym wzrostem płodu....
Choroba uchyłkowa jelita grubego
Choroba uchyłkowa jelita grubego jest jednym z najczęstszych schorzeń, które dotyka około 1/3 populacji po 60 roku życia....
Choroby nerek
Rola nerek w organizmie polega przede wszystkim na wydalaniu zbędnych, a częstokroć także toksycznych produktów przemiany materii (np. mocznika), regulowaniu składu płynów ustrojowych i ich objętości, a więc gospodarki wodno-elektrolitowej i tzw. równowagi kwasowo-zasadowej, oraz kształtowaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego....
Rozwój fizyczny dzieci i młodzieży
Postęp medycyny, zwłaszcza ostatnich lat, przyczynia się wydatnie do utrzymania przy życiu każdego dziecka określanego jako dziecko ryzyka ciążowego lub okołoporodowego....
Wywiad – nietolerancja pokarmowa
Wywiad z dr....
Zasady żywienia
Wpływ diety na powstawanie chorób nowotworowych nie jest jednoznacznie zbadany, mimo ukazywania się wielu publikacji, w tym ze szczegółowymi wskazówkami pt....
Nadciśnienie tętnicze w ciąży
Nadciśnienie tętnicze jest powikłaniem dotyczącym około 5-10% ciąż....
Najczęstsze choroby żołądka i dwunastnicy
Wśród najczęstszych chorób żołądka i dwunastnicy omówiono niżej:...
Od czego zależą wartości cukru
Indeks glikemiczny jest często wykorzystywanym pojęciem w przypadku omawiania zasad żywienia w cukrzycy, a zarazem jednym z najważniejszych. Informuje bowiem o tym, jak szybko rośnie stężenie cukru we krwi po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany. ...
Pokrzywka – łatwo ją rozpoznać, trudniej znaleźć jej przyczynę
Szacuje się, że pokrzywka dotyczy około 20% ogółu populacji....
Pomarańcze jako źródło fitoskładników
Specjaliści badający żywność najczęściej charakteryzują ją, używając terminu wartość odżywcza....
Utrzymanie należnej masy ciała
Do poradni dietetycznej zgłosiła się pacjentka, która ma problemy z utrzymaniem masy ciała....
Alergia u dzieci
Alergia oznacza uczulenie ustroju na określone substancje, będące białkami, wielocukrami lub połączeniem cukrów z białkami, zawarte w pożywieniu lub występujące w otoczeniu człowieka, które po powtórnym przedostaniu się do organizmu wywołują patologiczną reakcję ze strony różnych narządów i układów....
Cukrzyca
Cukrzyca jest przewlekłym stanem chorobowym, którego zespół objawów jest następstwem zaburzeń przede wszystkim gospodarki węglowodanowej w organizmie, ale również wtórnych konsekwencji tego faktu....