Artykuły

Liczba artykułów: 112.

Anemia

Anemia, czyli niedokrwistość, nie oznacza oczywiście niedostatku ilości krwi, lecz jej gorszą jakość – obniżoną zdolność przenoszenia tlenu z płuc do narządów i tkanek....

Bóle brzucha u dzieci przedszkolnych i młodzieży

Najważniejszym wyzwaniem diagnostycznym, tak dla lekarza, jak i dla rodziców dziecka, jest prawidłowe określenie ich charakteru....

Bulimia

Bulimia, obok anoreksji, należy do najczęściej spotykanych zaburzeń odżywiania....

Choroby jelita cienkiego

Podstawową rolą jelita cienkiego jest trawienie i wchłanianie składników pokarmowych. Zaburzenie tych procesów prowadzi do rozwoju zespołu złego wchłaniania, w którym mogą występować liczne objawy bezpośrednie, jak biegunka czy spadek masy ciała oraz objawy zależne od wtórnych niedoborów, jak niedokrwistość mikrocytarna w zaburzeniach wchłaniania żelaza, niedokrwistość makrocytarna w zaburzeniach wchłaniania witaminy B12, czy objawy awitaminozy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. ...

Choroby nerek

Rola nerek w organizmie polega przede wszystkim na wydalaniu zbędnych, a częstokroć także toksycznych produktów przemiany materii (np. mocznika), regulowaniu składu płynów ustrojowych i ich objętości, a więc gospodarki wodno-elektrolitowej i tzw. równowagi kwasowo-zasadowej, oraz kształtowaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego....

Co to jest alergia?

Od kilku lat coraz więcej słyszymy o alergiach – o tym, że stały się współczesną plagą, chorobą cywilizacyjną....

Czy depresja to tylko smutek?

Każdy lekarz rodzinny czy specjalista spotkał się w swojej praktyce przynajmniej raz z pacjentem, który spędzał mu sen z oczu przez wiele tygodni....

„Flaki rozrabiaki”

Kampania, której celem jest wsparcie pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit (NZJ)....

Gruźlica popierwotna

Gruźlica popierwotna jest gruźliczym stanem chorobowym, występującym w kilka miesięcy bądź wiele lat po przebyciu pierwotnego zakażenia gruźliczego....

Higiena żywności na wakacjach

Jednym z podstawowych warunków prawidłowego odżywiania jest spożywanie żywności świeżej, przechowywanej w odpowiednich warunkach, zabezpieczonej przed zanieczyszczeniem drobnoustrojami....

Insektycydy (środki owadobójcze)

Insektycydy ze względu na szeroki zakres stosowania i ilość użytkowanych preparatów mają największe znaczenie w ochronie roślin i toksykologii. Najważniejsze są związki polichlorowe i fosforoorganiczne....

Kobieta ciężarna w podróży

Podróżowanie kobiet w ciąży stało się we współczesnym świecie zjawiskiem powszechnym...

Krew w stolcu

Stwierdzenie w stolcu śladów czerwonej krwi, lub po prostu płynnej krwi, jest bardzo niepokojące....

Krwawienia

Tradycyjnie krwawienia dzieli się na poważne i drobne. ...

Lęk

Czym jest i skąd się bierze lęk? Jak się go pozbyć? W niniejszym artykule znajdziecie odpowiedź na te i inne pytania dotyczące lęku....

Mam raka stercza. Co dalej?

Rak stercza (inaczej gruczołu krokowego, albo – z łaciny – prostaty) jest bardzo częstym nowotworem dotykającym mężczyzn w starszym wieku....

Nadczynność tarczycy u dzieci – objawy, rozpoznanie, na co powinno zwrócić się uwagę?

Nadczynność tarczycy, zwana inaczej tyreotoksykozą, to zespół objawów klinicznych, będących następstwem działania na komórki ustroju nadmiaru hormonów tarczycowych, co w efekcie daje przyspieszenie metabolizmu....

Najczęstsze choroby trzustki

Trzustka jest narządem gruczołowym o podwójnej roli w organizmie....