Artykuły
Rola wysiłku fizycznego w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Dzięki postępowi nauki i techniki długość i jakość ludzkiego życia stale się poprawia....
Węglowodany w żywieniu sportowców
Węglowodany są związkami organicznymi składającymi się z węgla, wodoru i tlenu....
Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie....
Cukrzyca
Cukrzyca jest przewlekłym stanem chorobowym, którego zespół objawów jest następstwem zaburzeń przede wszystkim gospodarki węglowodanowej w organizmie, ale również wtórnych konsekwencji tego faktu....
Wszystko, co powinniście wiedzieć o cukrzycy
Cukrzyca jest chorobą, w której dochodzi do nieprawidłowej przemiany węglowodanów....
Żywienie i dieta w cukrzycy – fakty i mity
Słodycze, sok z grejpfruta, brązowy cukier, cynamon, mało, ale często, dieta niełączenia... Co pomaga, a co szkodzi. Przeczytaj, co o tym sądzą specjaliści....
Choroba refluksowa u dzieci – co to jest refluks, jak postępować, kiedy wymaga leczenia?
Refluks żołądkowo-przełykowy (GER) to mimowolne cofanie się treści żołądkowej do przełyku, a choroba refluksowa (GERD) to zaburzenie wynikające z nieprawidłowego miejscowego lub ogólnoustrojowego wpływu GER....
Leczenie hipercholesterolemii
Sposób leczenia hipercholesterolemii zależy od wielkości całkowitego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej....
Witamina K u noworodków
Witamina K odgrywa istotną rolę w procesie syntezy czynników krzepnięcia krwi....
Zalecenia żywieniowe dla osób z hipercholesterolemią
Hipercholesterolemia oznacza zwiększone stężenie w osoczu lipoprotein o małej gęstości, czyli LDL....
Żywienie kobiet w ciąży – III trymestr
Ostatnie 3 miesiące ciąży charakteryzują się bardzo intensywnym wzrostem płodu....
Bóle brzucha u dzieci przedszkolnych i młodzieży
Najważniejszym wyzwaniem diagnostycznym, tak dla lekarza, jak i dla rodziców dziecka, jest prawidłowe określenie ich charakteru....
Choroby endokrynologiczne a dolegliwości kostno-stawowe
Prawie wszystkie choroby gruczołów wydzielania wewnętrznego doprowadzają do dolegliwości ze strony układu kostno-stawowego....
Gruźlica pierwotna
Zdrowy organizm człowieka, prawidłowo odżywiany, którego rozwój nie został zakłócony żadnymi przewlekłymi stanami chorobowymi, ma naturalne siły i możliwości samoobrony przed prątkami i rozwojem gruźlicy....
Osteoporoza
Jest to patologiczne zmniejszenie masy kości w stosunku do normy wieku, płci i rasy, prowadzące do zaburzeń w obrębie szkieletu....
Zespół policystycznych jajników
Pacjentka, ze stwierdzonym zespołem policystycznych jajnków zgłosiła się do poradni w sprawie koniecznych do wykonania badań....
Żywienie kobiet w ciąży – II trymestr
Środkowe miesiące ciąży należą do najbardziej spokojnych i przyjemnych dla kobiety....
Ciąża w chorobach układowych tkanki łącznej
Postęp w diagnostyce laboratoryjnej i obrazowej oraz w leczeniu schorzeń reumatologicznych był w ostatnim czasie tak znaczący, że pacjentki z rozpoznanymi chorobami układowymi pragną zakładać rodziny i mieć dzieci – tak samo jak zdrowe kobiety....
Co to jest indeks glikemiczny?
Spożycie pokarmu zawierającego węglowodany powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi....