Artykuły

Liczba artykułów: 208.

Rola wysiłku fizycznego w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Dzięki postępowi nauki i techniki długość i jakość ludzkiego życia stale się poprawia....

Węglowodany w żywieniu sportowców

Węglowodany są związkami organicznymi składającymi się z węgla, wodoru i tlenu....

Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie....

Cukrzyca

Cukrzyca jest przewlekłym stanem chorobowym, którego zespół objawów jest następstwem zaburzeń przede wszystkim gospodarki węglowodanowej w organizmie, ale również wtórnych konsekwencji tego faktu....

Wszystko, co powinniście wiedzieć o cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą, w której dochodzi do nieprawidłowej przemiany węglowodanów....

Żywienie i dieta w cukrzycy – fakty i mity

Słodycze, sok z grejpfruta, brązowy cukier, cynamon, mało, ale często, dieta niełączenia... Co pomaga, a co szkodzi. Przeczytaj, co o tym sądzą specjaliści....

Choroba refluksowa u dzieci – co to jest refluks, jak postępować, kiedy wymaga leczenia?

Refluks żołądkowo-przełykowy (GER) to mimowolne cofanie się treści żołądkowej do przełyku, a choroba refluksowa (GERD) to zaburzenie wynikające z nieprawidłowego miejscowego lub ogólnoustrojowego wpływu GER....

Leczenie hipercholesterolemii

Sposób leczenia hipercholesterolemii zależy od wielkości całkowitego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej....

Witamina K u noworodków

Witamina K odgrywa istotną rolę w procesie syntezy czynników krzepnięcia krwi....

Zalecenia żywieniowe dla osób z hipercholesterolemią

Hipercholesterolemia oznacza zwiększone stężenie w osoczu lipoprotein o małej gęstości, czyli LDL....

Żywienie kobiet w ciąży – III trymestr

Ostatnie 3 miesiące ciąży charakteryzują się bardzo intensywnym wzrostem płodu....

Bóle brzucha u dzieci przedszkolnych i młodzieży

Najważniejszym wyzwaniem diagnostycznym, tak dla lekarza, jak i dla rodziców dziecka, jest prawidłowe określenie ich charakteru....

Choroby endokrynologiczne a dolegliwości kostno-stawowe

Prawie wszystkie choroby gruczołów wydzielania wewnętrznego doprowadzają do dolegliwości ze strony układu kostno-stawowego....

Gruźlica pierwotna

Zdrowy organizm człowieka, prawidłowo odżywiany, którego rozwój nie został zakłócony żadnymi przewlekłymi stanami chorobowymi, ma naturalne siły i możliwości samoobrony przed prątkami i rozwojem gruźlicy....

Osteoporoza

Jest to patologiczne zmniejszenie masy kości w stosunku do normy wieku, płci i rasy, prowadzące do zaburzeń w obrębie szkieletu....

Zespół policystycznych jajników

Pacjentka, ze stwierdzonym zespołem policystycznych jajnków zgłosiła się do poradni w sprawie koniecznych do wykonania badań....

Żywienie kobiet w ciąży – II trymestr

Środkowe miesiące ciąży należą do najbardziej spokojnych i przyjemnych dla kobiety....

Ciąża w chorobach układowych tkanki łącznej

Postęp w diagnostyce laboratoryjnej i obrazowej oraz w leczeniu schorzeń reumatologicznych był w ostatnim czasie tak znaczący, że pacjentki z rozpoznanymi chorobami układowymi pragną zakładać rodziny i mieć dzieci – tak samo jak zdrowe kobiety....

Co to jest indeks glikemiczny?

Spożycie pokarmu zawierającego węglowodany powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi....