Kwasy żółciowe

Kwasy żółciowe powstają w wątrobie z cholesterolu. Warunkują prawidłowe wchłanianie lipidów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K). Wraz z fosfolipidami zapewniają rozpuszczalność cholesterolu w żółci, zwiększają produkcję żółci, nasilają wydzielanie cholecystokininy, pobudzając motorykę jelit. Z wątroby są wydzielane do żółci, z którą dostają się do światła jelita, skąd ulegają ponownemu wchłonięciu do krwiobiegu i wracają do wątroby.
Kiedy wykonujemy?
1. Utrudniony spływ żółci z wątroby do przewodu pokarmowego (obturacja dróg żółciowych).
2. Podejrzenie procesu zapalnego dróg żółciowych.
3. Uszkodzenie hepatocytów przez leki, toksyny, wirusy lub bakterie.
4. Podejrzenie marskości wątroby.
Materiał do badania: surowica.
Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).
Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.
Norma:
– 2-4 godziny po posiłku – poniżej 2 µmol/l,
– między posiłkami – poniżej 0,8 µmol/l.
Uwagi: Przerywając krążenie wątrobowo-jelitowe kwasów żółciowych przez ich związanie w jelitach i zwiększone wydalanie, można doprowadzić do zwiększonego wychwytu cholesterolu z krwiobiegu przez hepatocyty oraz do obniżenia stężenia tego związku w surowicy (cholesterol jest niezbędny do produkcji kwasów żółciowych).
Aktualizacja: 2017-01-10

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować