Przykłady produktów wykazujących różne indeksy glikemiczne w zależności od oddziałujących czynników
Przykłady produktów wykazujących różne indeksy glikemiczne w zależności od oddziałujących czynników | ||
CZYNNIK | INDEKS NIŻSZY | INDEKS WYŻSZY |
Obróbka termiczna | marchewka surowa | marchewka gotowana |
Rozdrobnienie | jabłko | mus jabłkowy |
Stopień dojrzałości | banan dojrzewający | banan bardzo dojrzały |
Dodatek błonnika | sałatka owocowa z otrębami | sałatka owocowa z syropem |
Białko i tłuszcz | kanapka z serem i wędliną | kanapka z dżemem |
Tempo jedzenia | wolne jedzenie | szybkie jedzenie |
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Zastosowanie Nordic Walking w rekreacji, rehabilitacji i sporcie
- Rola radioterapii w raku piersi
- Wady postawy u dzieci i młodzieży
- Mózgowe porażenie dziecięce – ewolucja pojęcia
- Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią?
- Przewlekłe „serce płucne”
- Stany zapalne układu oddechowego
- Zarośnięcie odbytu
- Otoskleroza (otospongioza)
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz