Skóra jako narząd zmysłu

Skóra rejestruje nacisk, dotyk, wibracje, temperaturę i ból. Związane jest z tym wystepowanie w skórze różnego rodzaju receptorów.
  Mechanoreceptory
Mechanoreceptory — odbierają uczucie ucisku, dotyku, wibracji i łaskotania. Obecnie przyjmuje się, że istnieją trzy ich rodzaje:
• receptory ucisku (nadajniki siły);
• receptory styku (nadajniki prędkości);
• receptory wibracji (nadajniki przyspieszenia).
 
Proprioreceptory
Proprioreceptory — receptory czucia głębokiego, otrzymują informacje o wzajemnej pozycji części ciała względem siebie, ich ruchach czynnych i biernych oraz o oporze pokonywanym przez te ruchy.
 
Termoreceptory
Dzięki termoreceptorom człowiek czuje zimno i ciepło. W skórze znajdują się tzw. punkty chłodu i punkty ciepła, z czego znacznie więcej jest punktów chłodu. Jedne i drugie rozmieszczone są głównie w skórze twarzy.
 
Receptory czucia bólu
Rozróżniamy dwa rodzaje bólu — somatyczny (powierzchowny) i trzewny (głęboki). Wrażliwość skóry na ból jest nierównomierna. Receptorami bólowymi w skórze są najprawdopodobniej wolne zakończenia nerwowe.

 

Hasło główne:

Narządy zmysłów

Ilustracje

Skóra
Skóra
projekt: R. Aleksandrowicz, rys. M. Pinkawa © PZWL

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować