Skóra jako narząd zmysłu
Skóra rejestruje nacisk, dotyk, wibracje, temperaturę i ból. Związane jest z tym wystepowanie w skórze różnego rodzaju receptorów.
Mechanoreceptory
Mechanoreceptory — odbierają uczucie ucisku, dotyku, wibracji i łaskotania. Obecnie przyjmuje się, że istnieją trzy ich rodzaje:
• receptory ucisku (nadajniki siły);
• receptory styku (nadajniki prędkości);
• receptory wibracji (nadajniki przyspieszenia).
Proprioreceptory
Proprioreceptory — receptory czucia głębokiego, otrzymują informacje o wzajemnej pozycji części ciała względem siebie, ich ruchach czynnych i biernych oraz o oporze pokonywanym przez te ruchy.
Termoreceptory
Dzięki termoreceptorom człowiek czuje zimno i ciepło. W skórze znajdują się tzw. punkty chłodu i punkty ciepła, z czego znacznie więcej jest punktów chłodu. Jedne i drugie rozmieszczone są głównie w skórze twarzy.
Receptory czucia bólu
Rozróżniamy dwa rodzaje bólu — somatyczny (powierzchowny) i trzewny (głęboki). Wrażliwość skóry na ból jest nierównomierna. Receptorami bólowymi w skórze są najprawdopodobniej wolne zakończenia nerwowe.
Hasło główne:
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz