Gardziel
Nazwą tą określane jest miejsce, w którym krzyżują się drogi układu oddechowego i pokarmowego. Struktury anatomiczne tworzące gardziel odpowiadają za prawidłową dystrybucję przechodzącej przez nią treści: pokarmu z jamy ustnej do przełyku i powietrza z jamy nosowej do drzewa oskrzelowego. Istotną rolę w tym mechanizmie odgrywa podniebienie miękkie, mięśnie górnej części przełyku oraz chrząstka nagłośni, która przy przełykaniu pokarmu zakrywa — niczym przykrywka — wejście do krtani i tchawicy, a otwiera je przy oddychaniu. Częste zachłyśnięcia podczas jednoczesnego jedzenia i mówienia wynikają z tego, że chrząstka nagłośni nie jest do końca zamknięta.
W ścianach gardzieli otwierają się symetrycznie trąbki słuchowe (Eustachiusza) łączące ją z jamą bębenkową ucha. Przy przełykaniu trąbki otwierają się, co służy wyrównaniu ciśnienia w jamie bębenkowej z ciśnieniem atmosferycznym.
Hasło głowne:
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz