Badania

Liczba badań: 6.

Alfa-amylaza, diastaza

Alfa-amylaza to enzym rozkładający wielocukry (np. skrobię) na cukry proste, które następnie są wchłaniane z przewodu pokarmowego (ze skrobi powstaje dwucukier – maltoza dzięki rozbijaniu wiązania alfa-1,4-glikozydowego amylozy)....

Antygen rakowo-płodowy (białko rakowo-płodowe, ang. Carcinoembryonic Antygen, CEA)

Antygen rakowo-płodowy to glikoproteina z wieloma domenami tkankowymi....

Insulina

Insulina to hormon produkowany przez komórki β wysp trzustki....

Polipeptyd trzustkowy (PP)

Polipeptyd trzustkowy to peptyd produkowany przez komórki typu PP rozproszonego układu hormonalnego przewodu pokarmowego....

Fosfataza kwaśna

Fosfataza kwaśna to enzym warunkujący hydrolizę (rozkład) związków będących estrami fosforanowymi....

Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP)

Największe stężenie tego enzymu występuje w cewkach proksymalnych nefronów oraz wnrąbku szczoteczkowym jelit....