Polipeptyd trzustkowy (PP)
Polipeptyd trzustkowy to peptyd produkowany przez komórki typu PP rozproszonego układu hormonalnego przewodu pokarmowego. Komórki PP zlokalizowane są głównie w głowie trzustki. Syntezę peptydu pobudzają składniki pokarmowe.
Kiedy wykonujemy?
1. Różnicowanie chorób trzustki.
2. Podejrzenie obecności nowotworu przewodu pokarmowego produkującego polipetyd trzustkowy.
Materiał do badania: surowica.
Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).
Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.
Norma: poniżej 200 ng/ml.
Uwagi: Uwalnianie peptydu trzustkowego nasila się po przyjęciu posiłku. Polipeptyd trzustkowy zmniejsza wydzielanie trzustkowe, hamuje kurczliwość pęcherzyka żółciowego i pobudza wydzielanie żołądkowe, a także opóźnia opróżnianie żołądka. Wpływa także na produkcję glikogenu przez wątrobę i odgrywa rolę w regulacji motoryki jelit. Przez pobudzenie układu współczulnego, zwiększa wydatek energetyczny.
Aktualizacja: 2017-01-10
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Triglicerydy
- Noradrenalina
- Peptyd strukturalnie zbliżony do parathormonu (PTHrP, ang. parathyroid hormone related peptide)
- Układ dopełniacza
- Progesteron
- Prolaktyna
- Żelazo (Fe)
- Produkty degradacji fibrynogenu/fibryny (FDP, ang. fibrin/fibrinogen degradation products)
- Opadanie krwinek czerwonych (odczyn Biernackiego) OB
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz