Artykuły

Liczba artykułów: 34.

Rozwój fizyczny dzieci i młodzieży

Postęp medycyny, zwłaszcza ostatnich lat, przyczynia się wydatnie do utrzymania przy życiu każdego dziecka określanego jako dziecko ryzyka ciążowego lub okołoporodowego....

Ciąża w chorobach układowych tkanki łącznej

Postęp w diagnostyce laboratoryjnej i obrazowej oraz w leczeniu schorzeń reumatologicznych był w ostatnim czasie tak znaczący, że pacjentki z rozpoznanymi chorobami układowymi pragną zakładać rodziny i mieć dzieci – tak samo jak zdrowe kobiety....

Alergie pokarmowe. Przyczyny, objawy, rozpoznawanie, zapobieganie i leczenie

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa (nadmierna, niewspółmierna do bodźca) reakcja immunologiczna organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych po spożyciu pokarmu, na który dana osoba jest uczulona....

Mleko i przetwory mleczne

Mleko i przetwory mleczne (MiPM) są tradycyjnym składnikiem diety, spożywanym przez ludzi co najmniej od 8 tys. lat. Zalecenia, by mleko i jego przetwory były składnikiem codziennej diety, można znaleźć w niemal wszystkich oficjalnych wytycznych. Jednocześnie mleko coraz częściej określane jest w mediach jako produkt, który oddziałuje niekorzystnie na nasze zdrowie. ...

Porady

Liczba porad: 3.

Konflikt serologiczny

Mam grupę krwi A Rh-, mąż – 0 Rh+....

Encyklopedia