Zgaga

Subiektywne odczuwanie piekącego bólu lub pieczenia w jamie ustnej, a zwłaszcza za mostkiem i w tzw. dołku sercowym, promieniującego niekiedy z okolicy wyrostka mieczykowatego mostka (od dołu) do okolicy gardła (ku górze), a nawet do pleców, barków i czasem do szczęk, nazywamy zgagą.
Przyczyną jej powstawania jest zazwyczaj zarzucanie treści żołądkowej do dolnego odcinka przełyku lub treści dwunastniczej do żołądka, a więc tzw. choroba refluksowa. Może też pojawiać się u chorych pozbawionych soku żołądkowego. Jest więc wyrazem motorycznych zaburzeń dolnej części przełyku i zwieracza wpustu lub odźwiernika.
Może występować u osób z przepukliną rozworu przełykowego, chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, lub nacieczeniem rozrostowym żołądka (zwłaszcza okolicy przywpustowej), po resekcji żołądka, w chorobach dróg żółciowych, w okresie ciąży, a także jako objaw zaburzeń psychonerwicowych.

Odczuwanie zgagi nasilają:

●  napięcie nerwowe,
●  nadużywanie alkoholu,
●  nikotynizm.
Przyczyn należy upatrywać także w nadmiernym przepełnieniu żołądka niezbyt dokładnie przeżutym pokarmem z większą ilością płynów.
Nadużywanie tytoniu i alkoholu oraz wszelkiego rodzaju napięcia nerwowe, wyczerpanie psychiczne i ogólne zmęczenie mogą nasilać zgagę.

Przeciwdziałanie nadmiernej zgadze polega na:

●  regularnym, umiarkowanym odżywianiu się,
●  wypijaniu niewielkiej ilości płynów obojętnych (np. wody letniej przegotowanej) na czczo lub przed jedzeniem,
●  wypijaniu w czasie odczuwania zgagi szklanki letniego mleka lub roztworu 1-2 łyżeczek do herbaty sody oczyszczonej, w letniej, przegotowanej wodzie,
●  zażywaniu w momentach szczególnie dokuczliwych po 1/2 do 1 całej łyżki stołowej preparatu Gelatum Aluminii phosphorici lub Alugastrin,
●  podaniu – w przypadku przeciążenia żołądka pokarmami – preparatów usprawniających proces trawienia, jak napar z liści mięty (Folium Menthae pip.) lub ziela dziurawca (Herba Hyperici) oraz 1-3 tabletki Pancreatinum albo Neo-Pancreatinum.

Prof. dr hab. med. Kazimierz Janicki

Bibliografia

Fragment publikacji „Domowy poradnik medyczny” pod redakcją Kazimierza Janickiego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować