Badania

Liczba badań: 33.

Fosfor (P)

Większość, bo 85% całej zawartości fosforu w organizmie znajduje się w kościach....

γ-globuliny

Do tej frakcji zaliczamy głównie białka odpornościowe – immunoglobuliny klasy IgG, IgM, IgA....

Glukoza

Glukoza stanowi podstawowy substrat energetyczny dla komórek organizmu....

25-hydroksycholekalcyferol (25-OH-D3)

Związek ten to aktywny metabolit witaminy D3, powstający głównie w wątrobie....

Krioglobuliny

Krioglobuliny to przeciwciała ulegające wytrąceniu w temperaturze 4 stopni Celsjusza....

Magnez

Magnez to kation wewnątrzkomórkowy....

Miedź

Miedź pełni rolę kofaktora enzymów zaangażowanych w metabolizm tłuszczów, węglowodanów....

Mioglobina

Mioglobina to główne białko globularne mięśni poprzecznie prążkowanych (szkieletowych oraz mięśnia sercowego)....

σ1-, σ2-globuliny

Do tej frakcji białkowej należą miedzy innymi: białka transportowe (przenoszące hemoglobinę – haptoglobina, miedź – ceruplazmina, tyroksynę – TBG oraz witaminę B12 – transkobalamina), σ1- i σ2- lipoproteiny, σ1-seromukoid, σ2-makroglobulina, σ1-inhibitor proteaz....

Sód (Na)

Sód jest głównym kationem pozakomórkowym. Reguluje prawidłowe ciśnienie osmotyczne płynu pozakomórkowego, warunkujące ruch wody i elektrolitów przez błonę komórkową....

Troponina I i troponina T

Troponiny to białka kurczliwe mięśni poprzecznie prążkowanych (szkieletowych i mięśnia sercowego)....

Wapń

Wapń odgrywa główną rolę w procesie mineralizacji tkanki kostnej....

Wazopresyna (AVP)

Wazopresyna to hormon antydiuretyczny produkowany w podwzgórzu....