Badania
Fosfor (P)
Większość, bo 85% całej zawartości fosforu w organizmie znajduje się w kościach....
γ-globuliny
Do tej frakcji zaliczamy głównie białka odpornościowe – immunoglobuliny klasy IgG, IgM, IgA....
Glukoza
Glukoza stanowi podstawowy substrat energetyczny dla komórek organizmu....
25-hydroksycholekalcyferol (25-OH-D3)
Związek ten to aktywny metabolit witaminy D3, powstający głównie w wątrobie....
Krioglobuliny
Krioglobuliny to przeciwciała ulegające wytrąceniu w temperaturze 4 stopni Celsjusza....
Magnez
Magnez to kation wewnątrzkomórkowy....
Miedź
Miedź pełni rolę kofaktora enzymów zaangażowanych w metabolizm tłuszczów, węglowodanów....
Mioglobina
Mioglobina to główne białko globularne mięśni poprzecznie prążkowanych (szkieletowych oraz mięśnia sercowego)....
σ1-, σ2-globuliny
Do tej frakcji białkowej należą miedzy innymi: białka transportowe (przenoszące hemoglobinę – haptoglobina, miedź – ceruplazmina, tyroksynę – TBG oraz witaminę B12 – transkobalamina), σ1- i σ2- lipoproteiny, σ1-seromukoid, σ2-makroglobulina, σ1-inhibitor proteaz....
Sód (Na)
Sód jest głównym kationem pozakomórkowym. Reguluje prawidłowe ciśnienie osmotyczne płynu pozakomórkowego, warunkujące ruch wody i elektrolitów przez błonę komórkową....
Troponina I i troponina T
Troponiny to białka kurczliwe mięśni poprzecznie prążkowanych (szkieletowych i mięśnia sercowego)....
Wapń
Wapń odgrywa główną rolę w procesie mineralizacji tkanki kostnej....
Wazopresyna (AVP)
Wazopresyna to hormon antydiuretyczny produkowany w podwzgórzu....