Artykuły
Co to jest hipercholesterolemia?
Cholesterol jest składnikiem błon komórkowych i prekursorem niektórych witamin....
Leczenie hipercholesterolemii
Sposób leczenia hipercholesterolemii zależy od wielkości całkowitego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej....
Zalecenia żywieniowe dla osób z hipercholesterolemią
Hipercholesterolemia oznacza zwiększone stężenie w osoczu lipoprotein o małej gęstości, czyli LDL....
Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą typu 2
Dieta w leczeniu cukrzycy typu 2 ma na celu uzyskanie optymalnego stężenia glukozy we krwi, prawidłowego profilu lipidowego, a także – odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego....
Czy jajka są zdrowe?
Czy zjadanie dziennie od 2 do 4 jajek nie szkodzi zdrowiu? Jakie cenne witaminy zawarte są w jajkach?...
Czy można ćwiczyć gdy jest się chorym? Rola wysiłku fizycznego w przebiegu chorób przewlekłych.
Wszyscy wiedzą, że sport to zdrowie i regularny wysiłek fizyczny pozwala utrzymać ciało w dobrej formie przez długie lata....
Flawonoidy a zdrowie
Coraz więcej uwagi poświęca się znaczeniu, jakie mają dla zdrowia naturalne roślinne substancje odżywcze....
Choroba niedokrwienna serca
Mogłoby się wydawać, że – w przeciwieństwie do innych narządów – serce jest zaopatrzone w krew w wystarczającym stopniu....
Mleko i przetwory mleczne
Mleko i przetwory mleczne (MiPM) są tradycyjnym składnikiem diety, spożywanym przez ludzi co najmniej od 8 tys. lat. Zalecenia, by mleko i jego przetwory były składnikiem codziennej diety, można znaleźć w niemal wszystkich oficjalnych wytycznych. Jednocześnie mleko coraz częściej określane jest w mediach jako produkt, który oddziałuje niekorzystnie na nasze zdrowie. ...
Najczęstsze choroby dróg żółciowych
Z anatomii i fizjologii dróg żółciowych wynika, że ich choroby mogą dotyczyć układu żółciowego jako całości (tj....
Pomarańcze jako źródło fitoskładników
Specjaliści badający żywność najczęściej charakteryzują ją, używając terminu wartość odżywcza....
Probiotyki, czyli dobre bakterie
Słowo probiotyk pochodzi od greckich słów pro bios, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza – dla życia....
Retinopatia cukrzycowa – czynniki ryzyka, profilaktyka oraz diagnostyka
Cukrzyca jest jedną z najczęstszych chorób przewlekłych w uprzemysłowionych krajach świata....
Hiperlipoproteinemie
Hiperlipoproteinemie, zwane też hiperlipidemiami, są to stany zaburzeń przemiany materii charakteryzujące się zwiększeniem zawartości różnych frakcji tłuszczów w osoczu krwi....
Kontrowersje w żywieniu. Diety roślinne
Nie każda dieta wegetariańska jest korzystna dla zdrowia. Produkty wysokoprzetworzone, zawierające dużą ilość soli, cukru dodanego i kwasów tłuszczowych typu trans mogą wpisywać się w założenia diety wegetariańskiej, a nawet wegańskiej – mimo że są niekorzystne dla zdrowia...
Od czego zależą wartości cukru
Indeks glikemiczny jest często wykorzystywanym pojęciem w przypadku omawiania zasad żywienia w cukrzycy, a zarazem jednym z najważniejszych. Informuje bowiem o tym, jak szybko rośnie stężenie cukru we krwi po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany. ...
Pielęgnacja różnych typów skóry
Najczęstszym problemem przy zakupie kosmetyków są nasze wątpliwości z dopasowaniem wybieranych produktów do potrzeb skóry. Praktyka pokazuje, że nie zawsze nawet najlepiej reklamowany produkt będzie nam odpowiadał. ...
Postępowanie w stabilnej chorobie niedokrwiennej serca
Choroba niedokrwienna mięśnia sercowego (ch....
Rola wysiłku fizycznego w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Dzięki postępowi nauki i techniki długość i jakość ludzkiego życia stale się poprawia....
Wybrane skutki otyłości
Wspomnieliśmy o przyczynach i okolicznościach sprzyjających powstawaniu nadwagi, a także – o złych nawykach żywieniowych i zalecanych produktach pokarmowych....