Zapotrzebowanie osób starszych na wybrane składniki mineralne i ich główne źródła w żywności
Zapotrzebowanie osób starszych na wybrane składniki mineralne i ich główne źródła w żywności | |||
Składniki mineralne | Mężczyźni | Kobiety | Główne źródła w żywności |
Wapń (mg)** | 1300 | 1300 | mleko i jego przetwory (mleko, jogurty, sery twarogowe), wędliny, mąka, makaron, pieczywo, ryż, wzbogacane soki owocowe |
Magnez (mg)* | 420 | 320 | produkty zbożowe (kasza gryczana, ryż brązowy, otręby pszenne, pełnoziarniste pieczywo), rośliny strączkowe, mleko i jego przetwory, kakao |
Żelazo (mg)* | 10 | 10 | produkty zbożowe, mięso, soja, groch, fasola biała, ryby, ziemniaki |
Cynk (mg)* | 11 | 8 | fasola, produkty zbożowe (mąka i pieczywo graham), mięso, ryby, jaja |
Jod (µg)* | 150 | 150 | ryby, mleko, mięso, sól jodowana |
Potas (mg)** | 4700 | 4700 | groch, warzywa (pomidor, pietruszka natka, papryka, buraki, brukselka, brokuły), orzechy, nasiona słonecznika, owoce, mięso, wędliny, ryby, pieczywo, |
Sód (mg)** | 1300 (66-75 lat) 1200 (>75 lat) |
1300 (66-75 lat) 1200 (>75 lat) |
konserwy mięsne i rybne, wędliny, żółte sery, solone paluszki, krakersy i orzechy, przyprawy i kostki rosołowe zawierające glutaminian sodu |
*poziom zalecanego spożycia (RDA), tj. pokrywający zapotrzebowanie 97,5% populacji
**poziom wystarczającego spożycia (AI), tj. pokrywający zapotrzebowanie praktycznie całej populacji
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Choroba afektywna dwubiegunowa
- Prolaktyna
- Surowe współczynniki zachorowalności i umieralności z powodu nowotworów złośliwych kobiet w Polsce (na podstawie danych Krajowego Rejestru Nowotworów za 2004 rok).
- Plemnik
- Środki czyszczące do użytku domowego
- Ucho
- Kleszczowe zapalenie mózgu
- Czy dysgerminoma może dawać przerzuty do wątroby?
- Zapalenia tęczówki i ciała rzęskowego
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz