Karmienie piersią – złoty standard w medycynie

Karmienie piersią zgodnie z rekomendacjami światowymi, regionalnymi i europejskimi jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt i małych dzieci. Karmienie piersią zostało uznane za złoty standard w medycynie.
Zalecenia dotyczące długości karmienia piersią mówią o wyłącznym karmieniu piersią przez pierwsze półrocze życia dziecka, następnie zalecają wprowadzanie żywności uzupełniającej i kontynuację karmienia piersią w drugim roku jego życia lub dłużej. Nie ustalono górnej granicy trwania karmienia.
Mleko matki jest całkowicie dostosowane do potrzeb jej dziecka. Zawiera wszystkie niezbędne składniki, aby zaspokoić jego potrzeby w okresie wyłącznego karmienia piersią, jak też później wspiera wprowadzanie żywności uzupełniającej.
Istotną rolę odgrywają składniki wspomagające odporność dziecka i wpływające na stan przewodu pokarmowego. Dotychczas nie poznano kompletnego składu ludzkiego mleka oraz funkcji już poznanych składników.
Skład pokarmu ludzkiego podlega zmianom, które zależą od czasu trwania ciąży, okresu laktacji, fazy karmienia. W niewielkim stopniu zależy od sposobu odżywiania matki.
Cechą charakterystyczną ludzkiego mleka jest zmienność stężenia tłuszczów, które zależy od poziomu opróżnienia piersi. Mleko kobiet, które urodziły przedwcześnie jest bardziej kaloryczne i ma skład dostosowany do potrzeb niedojrzałego organizmu.
Siara (pogrubienie) jest pierwszym wydzielanym po porodzie pokarmem o charakterystycznej żółtej barwie. Jest jej niewiele, ale jest bogata w składniki odżywcze, mineralne i odpornościowe, które w ciągu pierwszych dni zaspokajają potrzeby noworodka. Jest mniej kaloryczna niż mleko dojrzałe.
Pokarm przejściowy (pogrubienie) jest pokarmem produkowanym przez matkę przed pokarmem traktowanym jako mleko właściwe. Zwiększa się jego objętość, jest bielsze, ma zmienny skład i większą wartość kaloryczną.
Pokarm właściwy (pogrubienie) to mleko, w którym jest więcej wody, co wpływa na jego objętość. Ma białą opalizującą barwę, jest bardziej kaloryczne. Mleko ulega zmianie w zależności od fazy karmienia. Mleko I fazy – na początku karmienia ma więcej wody i mniejszą zawartość tłuszczu. Mleko II fazy – ma mniejszą objętość i większą zawartość tłuszczu.
 
Dodano: 2017-08-03

Fragment pochodzi z książki

Monika Salamończyk, Anna Łozińska-Czerniak, Ewa Dmoch-Gajzlerska (red. nauk.), Neonatologia. Praktyczne umiejętności w opiece nad noworodkiem, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014.

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować