Artykuły
Węglowodany w żywieniu sportowców
Węglowodany są związkami organicznymi składającymi się z węgla, wodoru i tlenu....
Zalecenia żywieniowe dla kobiet z cukrzycą ciężarnych
Cukrzyca ciężarnych to nietolerancja węglowodanów (cukrów) o różnym natężeniu, która ujawniła się po raz pierwszy w ciąży lub została w tym okresie rozpoznana....
Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą typu 2
Dieta w leczeniu cukrzycy typu 2 ma na celu uzyskanie optymalnego stężenia glukozy we krwi, prawidłowego profilu lipidowego, a także – odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego....
Co pacjent powinien wiedzieć o układzie pokarmowym?
Układ pokarmowy, zwany też układem trawiennym, składa się z przewodu pokarmowego oraz gruczołów, które wydzielają szereg substancji trawiennych lub ułatwiających proces trawienia....
Co to jest indeks glikemiczny?
Spożycie pokarmu zawierającego węglowodany powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi....
Porady
Indeks glikemiczny
Słyszałam ostatnio o diecie o niskim indeksie glikemicznym....
Utrzymanie należnej masy ciała
Mam pytanie dotyczące utrzymania wagi....
Anatomia
Badania
Glukoza
Glukoza stanowi podstawowy substrat energetyczny dla komórek organizmu....
Kwas mlekowy
Kwas mlekowy to produkt procesu przemian węglowodanów – glikolizy beztlenowej....
Miedź
Miedź pełni rolę kofaktora enzymów zaangażowanych w metabolizm tłuszczów, węglowodanów....
Witamina B12 (cyjanokobalamina)
Witamina B12 jest niezbędna w procesie syntezy kwasów nukleinowych....