Zamknij [X]
INFORMACJA DOTYCZĄCA POLITYKI PLIKÓW COOKIES:
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Polityce Prywatności.
logo
Zarejestruj | Przypomnij hasło
Login:
Hasło:
Wielkość czcionki: A A ADodano: 2009-09-01 
Choroby trzustki

Polipeptyd trzustkowy (PP)

Podziel się

Polipeptyd trzustkowy to peptyd produkowany przez komórki typu PP rozproszonego układu hormonalnego przewodu pokarmowego. Komórki PP zlokalizowane są głównie w głowie trzustki. Syntezę peptydu pobudzają składniki pokarmowe.

Kiedy wykonujemy?
1. Różnicowanie chorób trzustki.
2. Podejrzenie obecności nowotworu przewodu pokarmowego produkującego polipetyd trzustkowy.

Materiał do badania: surowica.

Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).

Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.

Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.

Norma: poniżej 200 ng/ml.

Uwagi: Uwalnianie peptydu trzustkowego nasila się po przyjęciu posiłku. Polipeptyd trzustkowy zmniejsza wydzielanie trzustkowe, hamuje kurczliwość pęcherzyka żółciowego i pobudza wydzielanie żołądkowe, a także opóźnia opróżnianie żołądka. Wpływa także na produkcję glikogenu przez wątrobę i odgrywa rolę w regulacji motoryki jelit. Przez pobudzenie układu współczulnego, zwiększa wydatek energetyczny.






wstecz strona główna drukuj przeslij znajomemu zadaj pytanie
Regulamin Blog Rozmowy forumzdrowia.pl Reklama Polityka prywatności Kontakt FAQ Mapa strony Partnerzy Copyright O nas Ustaw jako startową
© 2007-2010 Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Informacje publikowane w serwisie mają charakter edukacyjny i żaden z zamieszczonych materiałów nie zastąpi wizyty u specjalisty. Wydawca oraz autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za następstwa niewłaściwego zastosowania prezentowanych treści.
ISSN 2083-7860