Zapotrzebowanie osób starszych na wybrane witaminy i ich główne źródła w żywności

Zapotrzebowanie osób starszych na wybrane witaminy i ich główne źródła w żywności

 

Zapotrzebowanie osób starszych na wybrane witaminy i ich główne źródła w żywności
Witaminy Mężczyźni Kobiety Główne źródła w żywności
Witamina A (µg)* 900 700 ryby (śledzie, sardynki, tuńczyk), tran, mleko i przetwory mleczne (twaróg), margaryny wzbogacane, jaja, wątroba, marchew, zielone warzywa liściaste, pomidory, brzoskwinie
Witamina E (mg)** 10 8 oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, sojowy), margaryny wzbogacane, kiełki pszenicy
Witamina D (µg)** 15 15 tran, ryby, jaja, grzyby, wątroba
Witamina C (mg)* 90 75 czarna porzeczka, truskawki, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, papryka, natka pietruszki, warzywa kapustne (brukselka, kalarepa, brokuły, kalafior), szpinak
Witamina B1 (mg)* 1,3 1,1 produkty zbożowe (kasza gryczana, płatki owsiane, kasza krakowska) mięso, wędliny, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), soja, drożdże
Witamina B2 (mg)* 1,3 1,1 drożdże, skiełkowane ziarna zbóż, mleko i produkty mleczne, mięso, jaja, ryby, przetwory zbożowe z pełnego ziarna), nasiona roślin strączkowych
Witamina B6 (mg)* 1,7 1,5 mięso, ryby, rośliny strączkowe, pełnoziarniste przetwory zbożowe, drożdże, papryka, brukselka, szpinak
Witamina B12 (µg)* 2,4 2,4 podroby (wątroba, nerki), ryby, jaja, produkty mleczne
Kwas foliowy (µg)* 400 400 wątroba, otręby pszenne, drożdże, szpinak, brukselka, szparagi, kalafior, brokuły, bób, zielony groszek, jaja

*poziom zalecanego spożycia (RDA), tj. pokrywający zapotrzebowanie 97,5% populacji

**poziom wystarczającego spożycia (AI), tj. pokrywający zapotrzebowanie praktycznie całej populacji


Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować