Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu otyłości
Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu otyłości | ||||
śniadanie | II śniadanie | obiad | podwieczorek | kolacja |
● Chleb razowy – 2 cienkie kromki posmarowane 1 płaską łyżeczką margaryny ● Szynka wołowa chuda – 2 cienkie plasterki ● Sałata – 2 liście ● Pomidor – 1 średni ● Bawarka z mlekiem 0,5% tłuszczu, bez cukru | ● Chleb żytni razowy – 1 cienka kromka ● Twarożek z sera twarogowego chudego, jogurtu i rzodkiewek – 3 łyżki ● Sałata – 1 liść ● Herbata zielona z dodatkiem świeżej, lub suszonej mięty, bez cukru | ● Zupa z fasolki szparagowej – 1 mały talerz ● Ziemniaki gotowane, posypane natką pietruszki – 2 średnie sztuki) ● Dorsz duszony lub pieczony w folii w jarzynach, bez dodatku tłuszczu – 100 g ● Surówka z białej kapusty i marchwi – doprawiona olejem rzepakowym – talerzyk deserowy ● Sok z buraków – 1 szklanka | ● Kefir 0,5% tłuszczu – 1 małe opakowanie ● Gruszka – 1 średnia | ● Sałatka z: gotowanego ryżu – (2 łyżki) gotowanego kurczaka – 50 g ogórka kwaszonego – 50 g czerwonej papryki – 50 g doprawiona oliwą z oliwek – 5 g (1 łyżeczka) ● Herbata, bez cukru |
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Seks w trakcie ciąży
- Moje dziecko nie lubi czytać!
- Prolaktyna
- Atopowe zapalnie skóry u dziecka – sposoby pielęgnacji
- Aktywność fizyczna w otyłości
- Średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration, MCHC)
- Wątroba – budowa i funkcje
- Wada wzroku a jazda kolejką górską
- Moczenie nocne
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz