Najważniejsze zalecenia żywieniowe dla osób z nadciśnieniem tętniczym.
Najważniejsze zalecenia żywieniowe dla osób z nadciśnieniem tętniczym | |
Zmniejszenie spożycia | Zwiększenie spożycia |
- soli kuchennej <5 g dziennie (2000 mg sodu) - tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych, podwyższających stężenie cholesterolu) - cukru i wyrobów cukierniczych | - warzyw - owoców - niskotłuszczowych produktów mlecznych - produktów zbożowych gruboziarnistych |
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Choroba afektywna dwubiegunowa
- Prolaktyna
- Surowe współczynniki zachorowalności i umieralności z powodu nowotworów złośliwych kobiet w Polsce (na podstawie danych Krajowego Rejestru Nowotworów za 2004 rok).
- Plemnik
- Środki czyszczące do użytku domowego
- Ucho
- Kleszczowe zapalenie mózgu
- Czy dysgerminoma może dawać przerzuty do wątroby?
- Zapalenia tęczówki i ciała rzęskowego
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz